Viata fara cash

Sau cu cat mai putin cash. Pe cat se poate. Daca se poate.

Primul lucru pe care l-am facut acum un an, dupa ce mi-au furat portofelul in Barcelona si am reusit sa ma intorc acasa fara absolut niciun document a fost sa-mi fac 2 carduri pentru acelasi cont de debit pe care il folosesc ca sa am unul de back-up in caz ca raman iar amanet pe undeva. Tot atunci mi-am propus ca de acum inainte sa folosesc cat mai putin cash. Cum e dupa un an de cat mai mult contactless?

Mai mult de 50% din cheltuielile uzuale sunt cashless. Carrefour, Mega, OMV, KFC&McD, cafenele, uber sau online (bilete de avion, jucarii, consumabile). Mi-am impus sa folosesc cat mai putin cash si am observat ca patternul de consum nu e influentat de searchul pentru pos. Din contra – am ramas uimit o data sau de doua ori de niste magazine mari de cartier care nu aveau pos. Ce tratez cu mai multa atentie, in schimb, sunt calatoriile. De obicei imi place sa plec din start cu plinul facut si toate consumabilele de drum luate insa in calatorii am cele mai mari sume cash de back-up cu mine (tops 100 euro).

Doua lucruri super-enervante:

- nu imi pot alimenta cardul RATB online decat cu exact acelasi ultim titlu de calatorie inregistrat in baza lor de date pentru cardul meu. Si cumva, ultimul titlu pe care il au ei inregistrat la mine nu e abonament pe toate liniile. Asa ca il incarc de la ghereta.

- Posta Romana nu accepta plata cu cardul. Comerciantul cu cele mai ciudate preturi: 0.75 lei, 1.43 lei, 21.80 lei – nu accepta plata cu cardul si bineinteles nu are niciodata marunt pentru rest, trebuie sa mergi cu bani fixi. #sinistru

All in all, singurul dezavantaj pe care il observ la stilul asta de viata este ca iti da mana libera la limita de plata. De exemplu, au fost cazuri cand plateam cash la cumparaturile din Carrefour plecat de acasa cu bani fixi si evident trebuia sa ma incadrez in ei si viata mergea bine, nu duceam lipsa de nimic. Acum nu mai fac asta si valoarea bonului de cumparaturi a crescut vizibil. Faptul ca ai bancnotele hard in mana te face mai constient de valoarea lor? 

Ce mai platesc cash? Covrigi, merdenele, o doza de cola de la magazinul din colt, parcarea (uneori), salariul bonei, o parte din facturi si bineinteles, banii de pusculita ai lui David.

2 thoughts on “Viata fara cash

  1. Dacă ești conștiincios poți încerca cashbasehq.com – îți înregistrezi toate cheltuielile, la final de lună vezi exact pe ce și cât cheltui și îți ajustezi bugetele :)

    • am incercat si cu app si cu clasicul excel si tot nu am reusit sa-l adaptez. app-urile de mobil mi se par total contraintuitive. 10x, will try.

Leave a Reply