Ce viseaza copiii?

Se intampla deseori ca David sa tresara sau sa vorbeasca in somn. Se intampla uneori sa se trezeasca noaptea fara niciun motiv. Se ridica brusc in fund, se uita in jurul lui, il cauta pe Iepurila sau se intinde singur dupa suzeta, nu spune nimic, sta cu ochii mari cateva secunde iar apoi se culca la loc. Asta pe langa somnurile agitate care niciodata nu ajung intregi sa vada dimineata ci se sfarsesc in plans, in timpul noptii. In toate noptile in care il aud sau ne trezim, Lavinia imi spunea “A visat” iar treaba asta ma face mereu sa ma intreb “Oare ce viseaza David?”. 

Stiu ca visele adultilor au legatura cu codarea memoriei si sunt influentate in mare masura de evenimentele anterioare starii de somn, fazele tari de peste zi, dorintele activate in diferite momente si ma rog, multe alte chestii la care eu ca simplu cobai in psihologie nu am acces. Anyway, noi ca noi, dar oare ei ce viseaza? Care sunt problemele lor de peste zi care ii marcheaza atat de puternic incat le revin si in somn? Ce temere are el la un an si ceva? 

Laptele e prea rece sau cald, nu am avut voie sa sting focul la aragaz, m-am lovit la dinti in timp ce rodeam teava de la aspirator, muzica aia pe care au ascultat-o parintii a fost nasoala. 

Cum si-ar justifica el visele?

Ca parinti, ne place sa ne gandim ca pruncii nostri viseaza frumos, laptos, colorat, linistit, plin de spirit si cred ca orice copil are ingerul lui pazitor care are grija de el nu doar cand o ia la vale pe scari ci si in timpul noptii…

dar ce viseara copiii? 

Oare pot sa il ajut sa viseze frumos?

Leave a Reply